onsdag 21 februari 2018

Kycklingbröst med svamprisottoDet här är det absolut saftigaste och godaste kycklingbröst jag har ätit! Hemligheten är sous vide på en relativt låg temperatur - 62 grader i 2 timmar. Nu är det säker en del som undrar hur jag vågar äta kyckling som bara är 62 grader. Vi har ju lärt oss att salmonellabakterier dör först vid 70 grader. Vid 70 grader dör mycket riktigt salmonellabakterier på bar 1 minut men de börjar dö redan vid 57 grader men då tar det 28 minuter för dem att dö, vi måste alltså se till att kycklingen håller minst 57 grader i minst 28 minuter för att var trygga. Så min 62 gradiga kyckling (som legat i badet i 2 timmar) är alltså helt säker. Den stora skillnaden är hur saftigt den är - glöm all torr och tråkig kyckling, testa sous vide!

Ingredienser:

4 kycklingfileer · 1 citron · 1 klick smör · Salt & peppar · Färsk timjan


Risotto:

3 dl arboriris · 1 gul lök · 2 klyftor vitlök · 2 dl parmesanost · 500 g champinjoner · 1 l buljong (jag har en blandning av kycklingbuljong och svampbuljong) · 2 dl vitt vin · Salt & peppar


Gör så här:

Lägg kycklingfilerna i en vacumpåse tillsammans med en klick smör, skivad citron, salt & peppar och lite färsk timjan, vakumförpacka det.

Sätt på din sous vide cirkulator och sätt den på 62 grader i 2 timmar. När vattnet uppnått 62 grader så lägger du i kycklingen och nedräkningen börjar.

När ca 30 minuter är kvara kan du börja med risotton. Finhacka löken och vitlöken, fräs den i en gryta, häll i riset och låt även det fräsa en stund. Häll i vinet och rör runt. Späd med buljongen lite i taget och rör oft i riset. Låt riset småputtra i ca 20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka, det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

Skiva champinjonerna och stek dem i en klick smör. Riv parmesanen. Rör ner i det färdiga riset och smaka av med salt och peppar.

När kycklingen är klar ta ut den ur vakuumpåsen och torka av den. Hetta upp ett stekjärn och stek kycklingfileerna hastigt på varje sida så att du får en fin stekyta.


Vill du läsa mer om Sous vide så se mitt inlägg här: Sous Vide

2 kommentarer:

  1. Citronen gjorde kycling kompakt och oaptitlig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att höra att det inte blev bra. Jag har flera gånger gjort enligt ovan med bra resultat. Men om man vill så fungerar det fint att utesluta citronen.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...