söndag 12 april 2020

Tekakor med surdeg


När man pratar om surdeg så tänker man ofta på klassiska surdegsbröd med hård skorpa och lite segt innankrom, men man kan baka i princip allt med surdeg - här är ett recept på supergoda tekakor gjorda med surdeg. Mjuka och saftiga och med en svag karaktär av surdeg.



Ingredienser

4,dl havregryn · Koka ihop med 5 dl mjölk.
3 dl kallt vatten · 2 dl aktiv bubblande surdeg · 3 msk honung · 3 msk olivolja · 11 dl vetemjöl special · 10 g salt

Dag 1:

Koka havregryn och mjölken till en gröt. Ta av från värmen och rör ner 3 dl kallt vatten. Låt svalna till ca 37 grader. Blanda ner övriga ingredienser och bearbeta i maskin i ca 5 minuter (för hand ca 10 minuter)
Vik degen var trettionde minut, totalt 4 gånger: Med vik menas att man drar degen lite och viker den sedan dubbel, vrid ett kvarts varv och dra ut degen igen och vik, fortsätt tills du vikt degen 4 gånger. Låt vila 30 minuter och gör sedan om processen. Toltalt 4 gånger. 
Låt jäsa ca 5 h i rumstemp. (Tills degen fördubblats) Låt gärna degen jäsa på en lite varmare plats i huset, trivs bäst i ca 25 grader. Den jäser även på svalare platser men då kan det ta längre tid. 
Låt sen stå kallt över natten (kan hoppas över och gräddas direkt men smakerna utvecklas bättre om den får jäsa i kyle över natten)

Dag 2:

Sätt på ugnen på 225 grader
Dela degen i 16 delar. Vik in ändarna på varje degbit och vik försiktigt ihop till en rund bulle. Mjöla dem och platta till. Låt jäsa medan ugnen blir het. Pensla med lite mjölk och nagga med en gaffel innan ugnen. Grädda i 225 grader 12-15 minuter tills de fått fin färg
Svalna under bakduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...