måndag 18 september 2017

Chiliketchup

Chiliprojekten fortsätter och denna gång var det dags för Chiliketchup. Ett väldigt användbart recept som går bra att dubbla om man vill göra en större sats. Självklart kan du själv styra hur stark du vill ha din chiliketchup genom att lägga till eller dra i från chili (eller välja en mildare sort).



Ingredienser

1,5 kg mogna tomater · 2-3 äpple · 2 gula lökar · 3-4 vitlöksklyftor · 4 thaichili · 1 msk hackad färsk ingefära · 1 msk starkt paprikapulver · 2 msk nora · 1/2 msk korianderfrön ·6 hela kryddnejlikor · 1/2 msk svartpeppar · 1,5 tsk Colmans senapspulver · 2 tsk salt · 1,5 dl vatten · 1,5 dl vitvinsvinäger · 1 dl Dansukker Strösocker

Gör så här:

Tärna tomat, äpple, lök, vitlök och chili, lägg det tillsammans med kryddorna och vattnet i kastrull och hetta försiktigt upp det. Låt det puttra i ca 15 minuter. Har du en passertillsats till din köksmaskin så kör det däri. Har du inte det så mixa det i en blender eller med stavmixer och passera det genom en passersil.

Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Hur lång tid detta tar är svårt att säga men tänk på att den är lösare när den är varm och stelnar något när den svalnar (man kan ta en matsked och lägga på ett fat i kylen och snabbsvalna den så ser du hur konsistensen blir). För mig tog det ca 45 minuter.

När ketchupen känns klar så tappa upp den på en väl rengjord flaska och ställ den i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...