Ingredienser:
500 g laxfile eller torskfile · 150 g färsk bladspenat · 1 liten bit purjolök · 100 g skalade räkor
Dillsås:
2 dl grädde · 3 dl mjölk · 1,5 fiskbuljongtärning · 2 msk finhackad dill · 1/2 dl citronsaft · 2 msk mjöl
Potatismos:
800 g mjölig potatis · 2 dl mjölk · 50 g smör · 2 äggulor · 1 tsk örtsalt
Gör så här:
Skala potatisen och dela den i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av. Häll över mjölk, smör, äggula och örtsalt. Vispa den lätt med elvisp.
Skär fisken i kuber och ställ åt sidan.
Sås: Blanda grädde, mjölk och buljongtärning i en kastrull och koka upp under omrörning. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa den slät, red sedan såsen. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar, vänd i dillen och citronsaft . Smaka av.
Lägg bladspenat och finstrimlad purjolök i botten av en mellanstor ugnsform. Spritsa eller klicka ut potatismosen längs långsidorna. Lägg fisktärningarna i mitten och häll sedan såsen över fisken. Värm ugnen till 200°. grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Lägg räkorna över gratängen och servera med en citronklyfta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar