I helgen satsade vi på en lite lyxigare frukost i det hemgjordas anda. Det blev hembakade frukostbullar, hemgjord yoghurt och hemgjord granola! Stor succé i familjen! Särskilt spända var vi på yoghurten. Har faktist aldrig tänkt tanken att göra egen yoghurt men så läst jag om det i ett sous vide forum och blev då sporrad att testa. Det blev riktigt lyckat och fick tummen upp av alla i familjen. Liknade lite turkisk yoghurt.
Recept på frukostbullarna hittar ni här och recept på granolan hittar ni här.
Yoghurten gjorde jag så här:
Ingredienser:
1 l mjölk · 1 dl vispgrädde (vill du ha fetare yoghurt ta mer grädde) · 1 dl turkisk yoghurt (viktigt med levande yoghurtkultur) · ev 2-3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda mjölk och grädde i en kastrull och hetta upp till 82 grader. Sätt sedan kastrullen i ett vattenbad så att den snabbt kyls ner till 40-45 grader (låt den i bli svalare än 40 grader). Blanda ner yoghurten och vaniljsockret om du vill ha en vaniljsmak på den (går bra att utesluta) och rör väl. Häll upp i väl rengjorda burkar med patentlock (antingen ett par stora burkar eller flera små portionsburkar)
Starta Sous viden och ställ den på 42 grader i 7h. Sätt ner burkarna och låt tiden ha sin gång. Efter 7 timmar så sätter du in dem i kylen i minst 8 h.
Fungerar bra att göra med laktosfri mjölk, grädde och yoghurt om man vill det.
Man kan også varme opp til 82 grader i sous-viden, da slipper man den ekstra oppvasken av kasserollen og man kan la den stå på den temperaturen i 20-30 minutter. Yoghurten blir fastere da.
SvaraRaderaVilket bra tips, det ska jag helt klart testa!
RaderaOch om man använder UHT-mjölk, alltså sådan med lång hållbarhet, behövs inte det steget alls eftersom den är fri från alla bakterier.
Radera