söndag 4 mars 2018

Hemgjord yoghurt i sous vide


I helgen satsade vi på en lite lyxigare frukost i det hemgjordas anda. Det blev hembakade frukostbullar, hemgjord yoghurt och hemgjord granola! Stor succé i familjen! Särskilt spända var vi på yoghurten. Har faktist aldrig tänkt tanken att göra egen yoghurt men så läst jag om det i ett sous vide forum och blev då sporrad att testa. Det blev riktigt lyckat och fick tummen upp av alla i familjen. Liknade lite turkisk yoghurt.


Yoghurten gjorde jag så här:

Ingredienser:

1 l mjölk · 1 dl vispgrädde (vill du ha fetare yoghurt ta mer grädde) · 1 dl turkisk yoghurt (viktigt med levande yoghurtkultur) · ev 2-3 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Blanda mjölk och grädde i en kastrull och hetta upp till 82 grader. Sätt sedan kastrullen i ett vattenbad så att den snabbt kyls ner till 40-45 grader (låt den i bli svalare än 40 grader). Blanda ner yoghurten och vaniljsockret om du vill ha en vaniljsmak på den (går bra att utesluta) och rör väl. Häll upp i väl rengjorda burkar med patentlock (antingen ett par stora burkar eller flera små portionsburkar)

Starta Sous viden och ställ den på 42 grader i 7h. Sätt ner burkarna och låt tiden ha sin gång. Efter 7 timmar så sätter du in dem i kylen i minst 8 h.
Fungerar bra att göra med laktosfri mjölk, grädde och yoghurt om man vill det. 


2 kommentarer:

  1. Man kan også varme opp til 82 grader i sous-viden, da slipper man den ekstra oppvasken av kasserollen og man kan la den stå på den temperaturen i 20-30 minutter. Yoghurten blir fastere da.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bra tips, det ska jag helt klart testa!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...