söndag 12 april 2020

Kavring med surdeg

Det här blir ett kavringliknande surdegsbröd. Man kan tycka det är lite underligt att det innehåller en hel del kaffe men jag lovar er att det blir gott och det smakar inte kaffe.



Mata surdegen: 

Mata surdegen med 100 g rågmjöl och 100 g ljummet vatten

Skållning:

75 g flerkornskross eller rågkross · ½ tsk hel kummin · 1 tsk brödkryddor · 2,5 dl varmt kaffe

Deg:

200 g surdeg · 200 g naturell yoghurt · 100 g mörk sirap · 400 g rågsikt · 10 g salt

Gör så här:

Mata surdegen och låt den stå till dubbel storlek.

Blanda krossen med kummin och brödkryddor i en skål. Häll på varmt kaffe, rör runt och täck med plastfolie. Låt stå i minst 2 timmar (gärna längre).

Blanda det skållade med övriga ingredienser och rör i hopa till en kladdig deg. Den behöver inte bearbetas i en maskin utan bara blandas ihopa ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten (ca 8h).

Smörj en brödform och tryck försiktigt ut degen i den med en lätt blötad hand. Jämna till ytan på brödet och låt den sedan jäsa i ca 1 h i formen.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda 1 timme men passa brödet så det inte blir för mörkt. Det kan behöva täckas av lite aluminiumfolie för att inte brännas.

Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler med en handduk över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...