tisdag 24 april 2018

Klar ramslöksolja

Ramslöken har en mild och behaglig vitlökssmak. Säsongen är dock kort så det gäller att ta tillvara den. Ett utmärkt sätt är att göra en ramslöksolja. Oljan får dessutom en helt fantastiskt vacker grön färg. Och för att förstärka vitlökssmaken så har jag även i lite vitlök, vill man så går dock detta utmärkt att utesluta.





Ingredienser

1l rapsolja · 500 g ramslök · 4 klyftor vitlök · 1 tsk salt

Gör så här:

Hacka ramslöken och vitlöken grovt. Värm upp oljan till 60 grader, blanda ner ramslök, vitlök och saltet i oljan. Mixa med en stavmixer. Låt oljan dra i 1 dygn. Sila oljan i en finmaskig sil och häll upp på flaskor. Det som blir över när du silar kan du ta tillvara och använda som smaksättare i grytor, pastarätter eller såser, alternativt göra en ramslökspesto på.

Det är inte nödvändigt att sila oljan utan om man vill kan man ha kvar bitarna  i oljan. Recept på det finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...