lördag 21 januari 2017

Nattjästa frukostbullar

Finns det något härligare än att vakna en lördagsmorgon av lukten av nybakat bullar och nybryggt kaffe? Det kan ju kännas som ett omöjligt projekt att gå upp tidigt för att sätta deg, låta den jäsa och sedan baka ut bullar. Knepet är att sätta degen på kvällen innan man går och lägger sig och låta den jäsa i kylskåpet under natten. Sedan är det bara att dela upp degen i lagom bullbitar och in i ugnen! Lika enkelt som bake-off bullar men så mycket godare!
Ingredienser:

25 g jäst · 4 dl vatten · 1 dl mjölk · 1 msk honung · 1,5 tsk salt · 2,5 dl grahamsmjöl · 8 dl vetemjöl special

Gör så här:

På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej i maskin). Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie. 

Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär i 12 bitar. Pudra över lite mjöl och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15 minuter.


Tips! 
Vill du göra ett helt bröd i gryta går det alldeles utmärkt! Sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i den kalla ugnen och låt värmas upp samtidigt med ugnen till 250º. Tag ut grytan när ugnen är varm och häll snabbt över degen i den och sätt på locket. Grytan ska inte smörjas.
Grädda i ca 50 min. Tag av locket efter 40 min och stick ev in en termometer. När den visar 98º är det färdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...