måndag 2 januari 2017

Ost- och skinkpaj

Julen är över och efter att ha ätit julmat ett par dagar känns de rester vi har kvar inte så roliga längre. Då gäller det att göra helt nya rätter av de gamla resterna! Här kommer ett favorit recept där julskinkan och julosten kan få nytt liv – Ost- & skinkpaj! Här gör jag den på en kikärtspajdeg - väldigt god och lite nyttigare, men vill man kan man såklart göra vanlig pajdeg. 


Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor · 3 msk olivolja · 5 msk grahamnsmjöl · ½ tsk salt

Fyllning: 

200 gram rökt skinka · 300 gram riven smakrik ost · 4 st ägg · 4 dl mellangrädde · 1 krm salt · 1 krm mald svartpeppar

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt med en gaffel. Har man tid kan man ställa in den i kylskåpet en stund (10-30 min).

Förgrödda pajskalet på 200 grader i ca 20 minuter.

Skär skinkan i små tärningar och riv osten. Varva ost och skinka i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över skinkan och osten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter tills fyllningen har stelnat och fått fin färg. Servera med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...