söndag 12 februari 2017

Skållat rågbröd


Att hitta ett nyttigt och gott bröd som hela familjen gillar är inte alltid det lättaste men här har vi faktiskt lyckats. Det här brödet fantastiskt saftigt och gott samtidigt som det är fullproppat med nyttigheter. Det innehåller fyrkornskross (vete, råg, korn och havre) som har kvar både grodd och kli och därmed har ett högt kostfiberinnehåll och är rik på fosfor, magnesium och järn. Och sedan har vi chiafrön som har ett otroligt högt näringsinnehåll och omega-3. Genom att skålla mjölet och låta det stå över natten får man ett saftigt och hållbart bröd. Ingredienser:

Dag 1

2 dl grovt rågmjöl, 6 dl vatten, 3 dl fyrkornskross, 1 dl chiafrö

Dag 2

4 dl vatten, 50 g jäst, degen från dag 1, 2 msk brödsirap, 2 tsk salt, 5 dl rågmjöl, 5 dl vetemjöl special, 2 dl rostade solrosfrön 

Gör så här:
Dag 1

Mät upp rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl och rör sedan ner fyrkornskrossen och chiafrön. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.

Dag 2

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Blanda ner degen från dag 1. Tilsätt sirap, salt och rågmjöl och arbeta ner vetemjölet lite i taget.  Blanda ner hälften av de rostade solrosfröna. Detta blir en kladdig deg. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar klädda med bakplåtspapper eller smorda och mjölade. Strö på resten av solrosfröna. Täck med bakduk och låt bröden jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter till en innertemperatur på 98 grader. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min efter gräddning innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...