lördag 26 november 2016

Frikadeller i tomatsås

Det här är en rätt med massor av kärlek och som brukar vara väldigt populär. Den känns väldigt genuin men är samtidigt lätt att göra och tar inte lång tid - ett säkert kort helt enkelt!

Tomatsåsen går att variera lite med olika örtkryddor. Och om man har en skvätt tacosås eller pizzasås över så går det utmärkt att blanda i.

Ingredienser:

Frikadeller:
600g blandfärs · 1/2 gul lök · 1 msk örtsalt (jag använder ett hemgjort örtsalt så smaka av mängden så det inte blir för salt) · 1/2 solo vitlök · 1 ägg · 1 dl matgrädde · Svart peppar efter smak

Tomatsås:
500 g krossade tomater · 2 msk tomatpure · 1/2 gul lök · 1/2 solo vitlök  · 1 msk örtsalt · 1/2 -1 tsk chili flakes · Hackade örter (tex basilika, timjan, oregano, libsticka - ta vad du har helt enkelt) · Salt och peppar efter smak · Ev lite vatten

Spagetti och/eller Morotspagetti

Gör så här:

Finhacka löken och blanda ihop smeten till frikadellerna. Låt stå och vila medans du kokar ihop tomatsåsen.

Hacka löken till tomatsåsen och bryn den på ett stekjärn. Rör ner tomatpurén och pressad vitlök och låt det brynas med löken (tomatpurén får en fylligare och sötare smak när den bryns, var dock försiktig så den inte bränns). Häll i de krossade tomaterna och kryddorna. Låt det koka ihopa och smaka av. Om såsen känns för tjock så späd med lite vatten.

Rulla frikadellerna och lägg de försiktigt i tomatsåsen. Låt det småputtra i ca 5 minuter, vänd sedan frikadellerna och låt det puttra i några minuter till.

Servera med kokt spagetti eller morotspagetti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...