tisdag 10 april 2018

Lasagne bolognese

Lasagne är en riktig klassiker som älskas av liten som stor. Fungerar dessutom lika bra till vardags som till fest. Här är mitt favoritrecept på en riktigt god lasagne bolognese!




Ingredienser:

Köttfärssås:
500 g köttfärs · 1 stor gul lök · 4 klyftor vitlök · 1 stor morot · 1 dl tomatpuré · 400 g krossade tomater · 3 msk kalvfond · 1 msk torkad oregano · 1 tsk torkad timjan · 4 finhackade blad från libbsticka (kan ersättas med 1 selleristjälk) · 1 tsk chiliflakes · 1-2 dl rödvin · 1-2 dl vatten · 2 msk olivolja · salt och svartpeppar
Bechamel:
1 l mjölk · 50 g smör · 1 dl vetemjöl · 2 krm riven muskotnöt · vitpeppar och salt

100 g riven prästost · 12 lasagneplattor

Gör så här:

Köttfärssås:
Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna och fräs grönsakerna i lite olivolja. Branda ner färsen och låt den få lite färg. Blanda ner tomatpuren och låt den steka med en stund. Tillsätt kryddor, krossade tomater, rödvin och vatten. Låt småputtra 15-30 minuter (ju längre den får småputtra desto mer utvecklas smakerna). Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsås:
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå över mjölken lite åt gången och rör om så det blir slätt och fint. Låt sjuda sakta i 5minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Montering:
Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor, avsluta med béchamelsåsen. Gratinera i ugnen i ca 45 minuter. Efter halva tiden så ta ut lasagnen och toppa med den rivna osten, sätt sedan in igenom. När den gräddats klar får den gärna vila 15 minuter innan du serverar. Servera med en fräsch sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...