Äntligen vår, solen skiner, fåglarna kvittrar, skillorna blommar och en distinkt vitlöksdoft lägger sig i skogen - ramslökssäsongen är här! Nu gäller det att passa på att använda skogens gröna guld. Ett bra sätt att ta tillvara ramslöken är att göra ramslökssalt. Det är lätt att göra och håller länge, dessutom har det fantastiskt grön färg.
Ingredienser:
1 kg salt · 500 g ramslök · 4 vitlöksklyftor (för att förstärka vitlökssmaken men kan uteslutas för en mildare smak)
Gör så här:
Hacka ramslöken och vitlöken grovt, lägg i en mixer och mixa med saltet tills det är helt blandat. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40 grader i ca 12 h. Ta ut plåten och rör om och känn om saltet är helt torrt. Är det inte torrt sätt in det i ugnen igen och låt stå där tills det är helt torrt. Även om det kan vara frestande att höja temperaturen på ugnen så gör inte det, har du ugnen för varm så tappar ramslöken sin färg. När allt är torrt så mixa det till fint salt i mixern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar