onsdag 24 januari 2018

Kålpudding

Idag blev det riktigt traditionsenlig husmanskost - kålpudding! Relativit enkel att göra och sköter sig sedan själv i ugnen. Servera med kokt potatis och råröda lingon. Supergott!


Kålpudding:

1/2 vitkålshuvud · smör · 2 dl vatten · 2 msk sirap · 2 msk soja · 500 g blandfärs · 2 dl kokt ris · 1 ägg · 1 tsk salt · 1 krm vitpeppar · 2 msk kalvfond · 2 dl mjölk

Sås:

2 msk kalvbuljong · 1 msk soja · 1 tsk sirap · 2 dl vatten · 2 dl matlagningsgrädde · 1msk ljus redning
Kokt potatis · rårörda lingon

Gör så här:

Strimla vitkålen och fräs den i smör så den får lite färg. Häll över vatten, sirap och soja. Låt puttra så kålen blir mjuk och att den mesta av vätskan kokar in.
Blanda färsen med ris, ägg, salt, vitpeppar, fond och mjölk till en lös färs.
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färsen och lägg resten av kålen överst. Häll den vätska som är kvar i stekjärnet över kålpuddingen.
Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda puddingen cirka 45 minuter.

Koka upp ingredienserna till såsen och red med ljus redning. Om där är vätska kvar i formen när du tar ut kålpuddingen kan denna även hällas i såsen (blir lite extra god smak). Men häll försiktigt så inte hela kålpuddingen far ner i kastrullen!

Servera med kokt potatis och rårörda lingon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...