Här har vi den koreanska nationalrätten Bibimbap med kyckling, sushiris samt en rad tillbehör. Det finns många varianter på Bibimbap och man kan säga att det är den koreanska motsvarigheten till vår svenska pyttipanna, eller för den delen Spaniens Paella – en resträtt, helt enkelt. Namnet betyder ungefär ”röra med ris” (”bibim” betyder ”att röra ihop” och ”bap” är ris) och det är alltså precis vad vi gör – ris i botten och sedan fyller en på med olika grönsaksrätter, och eventuellt ett rått eller stekt ägg samt kött eller kyckling.
Kyckling:
750 g kycklingfilé · 1 msk flytande honung · 0,5 dl japansk soja · 3 st klyftor vitlök
Ris:
3 dl japanskt sushiris · 2 msk japansk risvinäger · 1 msk socker · 0,5 tsk salt
Koreansk gurka:
1 st gurkor · 1 tsk salt · 1 msk japansk risvinäger · 2 tsk socker · 1 st mild röd chili
Marinerade groddar:
250 g böngroddar · 1 tsk sesamolja · 1 msk japansk soja
Tillbehör:
4 st ägg · 4 st morötter · 1 ask solroskott · 4 msk rostade sesamfrön · Stark Chilisås
Gör så här
Strimla kycklingen och marinera den i honung, soja, och riven vitlök.
Skölj riset och koka det sedan enligt förpackningen. Koka upp socker, risvinäger och vatten. Blanda och smaksätt riset med socker och vinägerblandningen, i en glas- eller träskål och håll det varmt.
Skiva gurkan tunt med mandolin, salta och låt den vattnas ur i cirka 15 minuter. Krama överflödigt vatten ur gurkan, och smaksätt den med risvinäger, socker och finhackad chili.
Riv morötterna grovt. Rosta sesamfröna i ett torrt stekjärn.
Blanchera, dvs koka i cirka 15 sekunder, böngroddarna i ett saltat vatten, häll av och smaksätt med soja, sesamolja och lite salt.
Stek kycklingen. Stek ägget med öppen gula, strö över sesamfrön.
Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela alla grönsaker och kycklingen i små högar på riset och toppa med ägget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar