söndag 12 april 2020

Starta en surdeg


Att baka med surdeg har blivit väldigt populärt men egentligen är detta ju det gamla hederliga sättet att bak. Med surdegen får man fram så fantastiska smaker eftersom den långa jästiden gör att smakerna utvecklas på helt annat vis. Den långa jästiden gör också att vi kan tillgodogöra oss nyttigheter i mjölet som annars går oss förbi. Den långa jästiden gör också att brödets GI-värde sänks vilket gör att vårt blodsocker blir stabilare än om vi äter vanligt bröd.
Men innan man börjar baka med surdeg behöver man ju en surdeg. Att få till en surdeg tar 4-5 dagar men sedan kan du förvara den i kylen och mata den vid behov inför ditt bak. Surdegen blir nästan bara bättre ju äldre den blir. Så här har jag startat min surdeg:


Dag 1:

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
1 dl l vatten (ca 40 grader)
½ rivet äpple (ekologiskt och med skal)

Dag 2 & 3 (& ev 4):

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
1 dl vatten (ca 40 grader)

Gör så här:

DAG 1: Ta en glasburk som rymmer ca 5 dl. Blanda mjöl, vatten och rivet äpple. Det ska bli som en tjock pannkakssmet. Lägg locket lite på glänt så att luft kommer in och ställ på en varm plats, gärna 25- 28 grader. (Kan tex vara över kylskåpet där det ofta är lite varmt, om man har ett golv med golvvärme så sätt den direkt på golvet eller ovanför ett element, hitta din varma plats helt enkelt)
DAG 2: kanske ser du redan nu några små luftbubblor och kan lukta en lite syrlig doft. Om inte så misströsta inte, det kommer. Mata surdegen med mjöl och vatten och rör runt ordentligt. Ställ åter på en varm plats och med locket på glänt.
DAG 3: upprepa dag 2.
DAG 4: Surdegen ska se lite bubblig och mousse liknade ut samt lufta lite syrligt. Isåfall är den redo att bakas med. Om den inte riktigt kommit igång ännu så ta av ca 1 dl och mata den sedan igen enligt dag 2.
Hur man kontrollerar att en surdeg är pigg och redo att baka med: Lägg en klick surdeg i en skål med vatten och se att den flyter. Den ska flyta för att vara redo. Om inte fortsätt mata.
Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...