söndag 10 december 2017

Pepparkakor

"Vi komma, vi komma från Pepparkakeland, och vägen vi vandrat tillsammans hand i hand ..." Med Alice Tegnér fina text ringades i bakhuvud letade vi fram pepparkaksformarna och valde ut alla med djur, det blev en gris, get, ren, älg, katt, anka och en hund, en hel liten djurfarm från pepparkakeland fick vi ihopa. Fram med kaveln och kavla ut pepparkaksdegen som vi faktiskt hade köpt färdig i affären. Men om man har tid och lust så är det inte så svårt att göra sin egen deg, recept kommer nedan och blir jättegott!


Ingredienser: 


4 dl strösocker · 2 dl ljus sirap · 2 dl vatten · 250 g smör · 2 msk kanel · 1 msk mald kardemumma · 1 msk malda kryddnejlikor · 1 msk mald ingefära · 1 msk bikarbonat · 15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen



Gör så här:


Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl och bikarbonat och rör sedan ner det i smeten. Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Smeten blir ganska lös men kommer sedan att svälla. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...