tisdag 13 december 2016

Lussekatter


"Natten går tunga fjät rund gård och stuva". Vi har alla sjungit den sången. En extra tidig morgon i skolan eller på dagis med våra barn. En speciell känsla infinner sig och sprider en behaglig känsla i hela kroppen. Och de där alldeles för hårda lussekatter som barnen har bakat på dagis smakar alldeles fantastiskt gott just där och då. Men att få till goda lussekatter är inte helt lätt. Just nu är det dessutom en diskussion om kvarg ska var i lussekatterna eller inte - jag går på intelinjen men har vaniljyoghurt och lite grädde i mina istället för mjölk. Tycker de blir saftigare och får en viss fräschör från yoghurten samt en mild vaniljsmak som fungerar fint med saffranet.

Ingredienser:

200 g smör · 2 påsar (1 g) saffran · 5 dl vaniljyoghurt · ½ dl vispgrädde · 1 pkt (50 g) jäst · 2 ägg · 2 dl strösocker · 1 krm salt · 16–17 dl vetemjöl special

Pensling:

1 ekologiskt ägg · 1 msk vispgrädde · 1 dl russin


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt yoghurt och grädde, låt svalna till 37 grader.

Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter).

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. 

Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i åtta bitar. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter. 

Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna cirka 10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...