Gott och luftigt morotsbröd som får en helt fantastiskt färg tack vare moroten.
Passar likabra på frukostbordet som på buffebordet.
Ingredienser:
6 dl mjölk · 50 g jäst · 2 tsk salt · 2 msk honung · 200g finrivna morötter (2-3 st) · 17-18 dl vetemjöl
1 st ägg · 1⁄2 dl solroskärnor
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till 27 grader och rör ner lite i jästen så att den löses. Häll i resten av mjölken. Rör ner salt, honung och de finrivna morötter. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter.
Låt degen jäsa under duk i 30-60 min till dubbel storlek.
Dela degen i två delar och forma två limpor, lägg dem i brödformat (går även att lägga limporna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Vispa upp ett ägg och pensla brödet, strö över solroskärnor.
Grädda på 225° i mitten av ugnen 20 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar