Klassikern stekt torsk med skirat smör och hackat ägg serveras här på en bädd av stuvad spenat - fantastiskt gott! Servera gärna ett par kokta potatisar till för att öka mättnaden. Jag rimmar torskryggen innan för att Fisken blir mycket fastare och finare i köttet och man får en härlig jämn sälta i fisken.
Ingredienser:
Rimmad torsk:
4 bitar torskrygg · 1 l vatten · 1 dl salt
Topping:
4 ägg · 150g smör · salladslök
Stuvad spenat:
500 g hackad spenat · 25 g smör · 1½ msk vetemjöl · 3 dl mjölk · 1 tsk salt · en nypa socker · vitpeppar och muskotnöt efter smak
Gör så här:
Börja med att rimma torsken. Lös saltet i vattnet och lägg i torskbitarna. Låt dem ligga i saltlagen medans övriga förberedelser görs. Ju längre de ligger där desto saltare och fastare blir torsken. Mina låg 20-30 minuter.
Topping: Koka äggen (hårdkokta), låt svalna, skala och hacka. Hacka salladslöken och skira smöret (smält i en kastrull på låg värme utan att röra i kastrullen. Häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara.)
Stuvad spenat: Fräs smöret och mjölet i en kastrull, rör hela tiden. Späd med mjölken och rör om tills såsen tjocknar på medelvärme. Rör sedan ner spenaten, alla kryddor och låt stuvningen puttra på medelvärme i ca 7 min, rör om då och då.
Ta upp torsken ur saltlagen och torka av den. Stek torskryggen gyllene på båda sidorna i rikligt med smör och olja. Ös gärna smöret över fisken medans du steker. Stäng av plattan och låt fisken stå på eftervärme tills den blir klar. Innertemperatur ska vara 50-52 grader.
Lägg upp på en tallrik. Börja med en bädd av stuvad spenat. Lägg på fisken och toppa med ägg och salladslök. Ringla över det skirade smöret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar