lördag 19 januari 2019

Grytbröd


Fantastiskt gott och lättbakat grytbröd. Eftersom det bakas med lock blir det väldigt saftigt. På slutet lyfts locket av och man får en härlig frasig yta. Det går bra att byta mjölsorter, jag har tex provat att byta grahamsmjölet om havregryn eller skippat det och tagit mer rågmjöl eller mer vetemjöl beroende på hur grovt bröd jag vill ha.


Ingredienser:

25 g jäst · 3 dl mjölk · 4 dl vatten · 2 tsk salt · 2 dl grahamsmjöl · 5 dl rågmjöl · 8-9 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk och värm till fingervarmt och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat ner grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i minst 5 minuter.

Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.

Knöla ihopa ett bakplåtspapper och släta sedan ut igen (görs för att det ska bli lättare att forma) och lägg det i en stor skål. Knåda degen och forma till en boll. Rulla den i mjöl och lägg den sedan i skålen med bakplåtspapper. Snitta gärna brödet med en vass kniv.

Låt jäsa i ca 1 timme. Går även bra att kalljäsa under natten (sätt då in skålen i kylen under natten och tag sedan fram den medan ungen blir varm).

Värm ugen till 250 grader. Sätt in en tom gjutjärnsgryta (ca 4 l) och låt den bli ordentligt varm (tar ca 15 minuter). Ta ut den varma grytan och lyft försiktigt över degen men hjälp av bakplåtspappret (bakplåtspappret ska med i grytan). Sätt på locket och sätt in den i ugnen. Grädda i 25 minuter, sänk sedan graderna till 225 grader och lyft av locket. Grädda i ytterligare 15-20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...