1:a advent och dags för lussebak! I takt med att degen jäser så börjar julmyset infinna sig. Dessutom är det ju så att inget går upp mot doften av lussekatter, så ljuvligt. I år har jag valt att baka med ett traditionellt recept med kessella. I fjol testade jag en annan variant utan kessella men med vaniljyoghurt. Svårt att avgöra vilket som är bäst men vill du testa det andra receptet så finns det här.
Ca 30 st
50 g jäst · 5 dl mjölk · 150 g smör · 250 g kesella · 2 dl strösocker · 1 g saffran (2 kuvert) · 2 cl cognac (att blanda ut saffranen med) · 1 tsk salt · 16 dl vetemjöl · russin · 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör så här:
Blanda saffranen med cognacen och låt den stå och dra (gärna över natten om du har tid). Genom att låta saffranen dra i alkohol drar du ut mer smak, alkoholen kommer att försvinna när du bakar dem.
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.Blanda ner kesella, saffransblandningen, socker och salt.Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en bakplåtpappersklädd plåt. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna, låt dem svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar