En riktigt god Chili con carne är ju helt ljuvligt. Bäst blir det om den får stå och småputtra ett par timmar, alla goda kryddor kommer då till sin rätt och smakerna utvecklas på bästa sätt. Men om det är en vanlig måndag (som idag) så fungerar det även med en kortare koktid.
Ingredienser:
600g nötfärs · 2 st gula lökar · 5klyftor vitlök · 2st röda chilis · 3 tsk spiskummin · 2 tsk oregano · 2 tsk rökt paprika pulver · 1 msk nora (alt paprikapulver) · 1 tsk hackad libsticka · 2 lagerblad · 3 msk tomatpure · 400g tomatkross · 5 dl kalvbuljong (utspädd) · 1,5 dl rött vin · 2 burkar kidney bönor
Gräddfil · Bröd
Gräddfil · Bröd
Gör så här:
Stek färsen i matolja så den får yta på hög värme. Hacka lök, vitlök och chili, låt det steka med köttet och tillsätt tomatpuré. Blanda i alla kryddorna och låt det fräsa någon minut. Slå på de krossade tomaterna, vinet och fonden. Låt chilin småputtra i minst 20 minuter (ju längre den kokar ju bättre kommer smakerna fram). Blanda ner bönerna och låt dem bli varma.
Servera med gräddfil och ett gott bröd som kan doppas i grytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar