söndag 12 april 2020

Surdegsbröd


Det här är ett väldigt gott och enkelt surdegsbröd som bara består av tre ingredienser - mjöl, vatten och salt.


Dag 1 morgon:

Mata surdegen med 100 g mjöl och 100g vatten (ca35grader) och låt den jäsa sig dubbelt så stor, gör flyttestet för att se om degen är redo (ta en klick surdeg och lägg i en skål med vatten och se om den flyter - då är den redo)

Dag 1 eftermiddag: 


200g surdeg · 900 g vetemjöl special · 600g vatten (rumstemperatur) · 16 g salt

Blanda alla ingredienserna för hand. Låt degen vila i 30 minuter (jag låter ofta degen ligga i en inoljad plastlåda med lock)

1:a vikning, spraya degen med vatten och vik: dra ut degen och vik den på mitten, ta från andra sidan dra ut och vik, gör så på samtliga fyra sidor – vila 1h i relativt varm rumstemperatur (hitta ditt varmaste ställe i huset, bäst jäser det i ca 25 grader)
2:a vikning, på samma vis som ovan– vila 1h
3:e vikning, på samma vis som ovan – vila 1-2 h.
Degen ska nu vara dubbelt så stor, är den inte det så låt den jäsa en stund till.

Häll ut degen på bakbord och dela i två bröd. Förforma dem (spänn ut och vik in). Låt vila i 1h
Forma bröden försiktigt och lägg i väl mjölad jäskorg (bröden på bilden är mjölade med grahamsmjöl men det går bra med vanligt vetemjöl också). Har du ingen jäskorg så lägg en väl inmjölad handduk i ett durkslag och låt den tjänstgöra som jäskorg) Låt vila i kylen över natten.

Dag 2:

Värm upp ugnen till 250 grader. Ta ut brödet ur kylen och vänd försiktigt ut ur jäskorgen. Snitta brödet snyggt.

Extra bra blir det om du bakar dem på varmt bakstål eller baksten men det fungerar även med en väl uppvärmd plåt (dvs sätt in plåten i ugnen innan brödet och låt plåten bli varm innan du lägger på brödet)

Spraya fukt i ugnen innan du sätter in brödet. Baka 20 minuter och sänk sedan temperaturen till 225 grader och baka ytterligare 20 minuter. Låt svalna på ett galler och förvara sedan inlindat i en handduk.1 kommentar:

  1. Min deg var väldigt kladdig när jag gjorde vikningarna, skall det vara så?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...