De senare åren har det ju blivit väldigt populärt
med sk Pizza bianco, dvs vit pizza. Det innebär helt enkelt att man utsluter
tomatsåsen och istället brer på ricotta eller crème fraiche. Här bjuder jag på
receptet på en Pizza bianco med sparris, supergod! Här gör jag den på grillen
för det tyker jag blir absolut bäst men såklart kan du även göra den i ugnen.
Ingredienser:
Pizzadeg (recept hittar du här) · 2 knippen grön sparris · 2,5 dl västerbottenost · 2,5 dl crème fraiche · 2 tsk flytande honung · Svartpeppar · Flingsalt · Olivolja
Gör så här:
Gör pizzadegen enligt detta recept. Bäst blir om du gör pizzadegen dagen innan
och låter den jäsa över natten. Har du väldigt bråttom finns även färdiga
pizzadegar att köpa i mataffären.
Starta grillen och lägg på pizzastenen. Låt den bli riktit varm.
Baka ut pizzadegen antingen i fyra runda pizzor eller i två rektangulära
”familjepizzor”. Tänk på att de ska passa den pizzasten du har.
Lägg den utbakade pizzan aningen på en pizzaspatel eller en bakplåt (jag brukar
ha bakplåtspapper under för att underlätta när man för över den till
pizzastenen)
Blanda västerbottenost, crème fraiche och honung. Bred ut det över pizzabotten.
Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Om sparrisen är tjock, dela den
på längden och lägg dem över pizzan.
Ringla lite olivolja över pizzan och strö över lite
flingsalt och nymalen svartpeppar.
Sänk grillens temp till 220-250 grader (har du
gasgrill så låtde yttre brännarna vara på mella – hög temp och mittbrännaren
avstängd)
För försiktigt över pizzan på den varma stenen, jag brukar låta bakplåtspappret
följa med över till stenen.
Grädda så här i ca 5 minuter (under lock). Se om pizzan ser färdig ut, lyft
lite på den och kontrollera botten så den inte blir bränd. Låt den ev grilla
ett par minuter till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar