Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten så stark. Mest finner vi den i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt och det är därför det lindrar bättre att dricka fet mjölk om det bränner i munnen.
Chilins hetta mäts i scoville, vanlig paprika har en styrka på noll scoville och starkast är Carolina Reaper på 2 200 000 scoville.
Chilli är väldigt lättoadlad och kan odlas i kruka på balkongen. Varje sommar odlar jag min egen chili, lite olika vilken sort jag väljer. Tycker det är roligt att testa olika sorter. På internet kan man hitta ett väldigt brett utbud av fröer.
Nora Chiles
Nora chiles är en väldigt mild form av chili med en söt, jordliknande smak. Den är väldigt viktigt i det spanska köket och används i paella, soppor romesco sås och i chorizo.Styrka: ca 500 scoville
Ancho
Ancho betyder bred på spanska och den tillhör cayennegruppen. Ancho är den mörka torkade frukten av poblano. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i såser, soppor och grytor. Den passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.Styrka: 1000 – 1500 scoville
Pimientos Padrones
Liten grön frukt som har flera ”veck” i skalet. Friteras hela, med fröhus, eller steks i en panna med mycket olja och saltas. Pimientos är perfekta tilltugg till ölen och vanligt förekommande i det spanska tapasköket.Styrka: 5000 scoville.
Jalapeño
Den gröna jalapeñon har saftigt fruktkött och påminner om grön paprika i smaken. Den äts både grön och mogen röd, och inlagd är den ett vanligt tillbehör till exempelvis tacos. Den röda mogna jalapeñon röks och torkas också, och kallas då chipotle.Styrka: ca 10000 scoville
Dutch
Dutch eller Spansk peppar är namnet på den chilifrukt som nog är mest känd här hemma i sverige. Frukten är lång och smal, finns både grön och röd. Den fullt mogna röda har svag sötma och fylligare styrka. Ursprungligen kommer spansk peppar från Indonesien. Den som finns i våra butiker är en hybrid som tillkommit i holländska växthus och därav namnet DutchStyrka: 10000-15000 scoville
Cayenne
Den lilla röda chilin är vanligt förekommande i vår kryddlåda, då som torkad på burk. Skördas röd, men under mogningsprocessen finns den givetvis även i grönt. Cayenne används mycket i cajun och kreolköket. Går bra att torka och mala till pulver. Kan användas till chili con carne, wokstekning eller som het tillsats i curry.Styrka: ca 125 000 scovillePiri-Piri
En liten röd/grön. Hettan kan bli enorm eftersom det är oerhört svårt att avlägsna kapcacinet (ämnet som gör chilfrukten så het) pga sin litenhet. Den säljs både färsk och torkad. Då den är mycket het bör den användas varsamt. En enda liten torkad piripiri ger lagom med hetta i en sats köttfärssås. Användning: Klassiskt i piripirisås, där den mixas med bland annat paprika, vitlök och kryddor. Passar även i marinader.Styrka: ca 300 000 scovilleHabaneros
Den heta habaneron bör användas varsamt. Den finns både i gult, orange, rött och grönt. Habanero betyder “Havanna” och har trots sin styrka en tropisk fruktig smak som uppskattas av många. Används bla i salsa och i pickles. Dess fruktiga smak gör att den passar extra bra i rätter med till exempel mango.Styrka: ca 350 000 scoville
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar