torsdag 10 maj 2018

Chokladtårta med hallon


Det här är en riktigt maffig chokladkaka som är helt oemotståndlig! Chokladen är maxad med både kakao, mjölkchoklad och mörk choklad. Chokladsmörkrämens lite tunga smak bryts fint mot de lite syrliga hallonen. Dessutom är det en väldigt vacker tårta som med all säkerhet imponerar på dina gäster.


Ingredienser:


Chokladbottnar:
100 g smör
4.5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
4 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl kokhett vatten


Chokladsmörkräm:
500 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
400 g mjölkchoklad (Marabou)
1 nypa salt


Vaniljkräm:
1 påse marsán snabb
2 dl mjölk
200 g hallon

Chokladglasyr:
100 g mörk choklad (70%)
50 g rumsvarmt smör

Garnering:
100 g hallon
citronmelisblad
sockerpärlor


Gör så här:

Chokladbotten: 
Sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 24 cm form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä även kanterna (gärna så att bakplåtpappret sticker upp över kanterna, kakan blir ganska hög).
Smält smöret och låt stå åt sidan. Blanda socker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om. Rör ner det kokheta vattnet och blanda till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 60 min i nedre delen av ugnen (känn med en sticka innan du tar ut formen, stickan ska vara torr). Låt kakan svalna.
När kakan är helt sval så dela den i tre lika stora bottnar.

Vaniljkräm: 
blanda ihopa marsanpulver och mjölk till en tjock kräm. Låt den stå kallt medan du blandar smörkrämen.

Chokladsmörkräm: 
Hacka mjölkchokladen och smält den på låg värme på spisen. Låt stå. Vispa smör och florsocker med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Blanda ner den smälta mjölkchokladen och saltet. Vispa tills allt är ordentligt blandat.

Montering: 
Ta fram ett tårtfat och lägg den ena chokladbotten på det. Bred på ett lager med chokladsmörkrämen. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på vaniljkrämen och lägg på ett lager hallon. Lägg på den sista botten och spackla hela tårtan med chokladsmörkrämen (spara lite till garnering) och ställ sedan tårtan i kylskåp.

Chokladglasyr: 
Smält chokladen på låg värme på spisen och rör sedan ner smöret, rör tills allt smör smält. Låt det svalna lite.
Tag tårtan ur kylen och häll försiktigt över glasyren, låt chokladen rinna ut över kanten så du får snygga droppar på kanterna.

Garnering: 
Spritsa ut den sista chokladsmörkrämen i snygga rosor över chokladglasyren (Välj en tyl med djupa flikar och börja spritsa i mitten och sedan runt och ut tills du får en ros) Garnera med hallon, citronmelisblad och sockerpärlor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...